Huib Geurink.
Therapie
Persoonlijke Groei.

De sprookjes van Huib

Ik hou van sprookjes. Ze laten iedereen de vrijheid om te bepalen wat waar is en wat niet. Iedereen mag zelf weten wat hij of zij er uit haalt.

Achtergrond van de site.

Ben je op zoek?

De gekleurde bril.

De god en de godin.

Lijf, leden en taal.

Wali Sanga en de Geheime Leer.

 

 

Terug naar deel 1.

Lijf, leden en taal.

Oktober 2009

De eerste communicatie tussen mensen is ongetwijfeld de onbewuste lichaamstaal geweest zoals andere zoogdieren nu nog communiceren. Daarna kwamen er de handgebaren. Met die flexibele handen, polsen en vingers kun je een hoop. Langzaam ontwikkelden zich woorden. De taal zoals we hem nu kennen met z'n grammatica en enorme woordenschat ontstond pas 12.000 jaar geleden. Het communicatiebewustzijn zit nog steeds in het lichaam zoals je kunt zien aan de vele spreekwoorden en uitdrukkingen met lichaamsdelen. Onder aan de pagina heb ik er een aantal bij elkaar gezet. Het praten doe je nog steeds voor een groot deel met je handen. Je kunt dat zien aan iemand die telefoneert. Hij gebaart nog steeds met zijn handen.

Wat voor mij een een mijlpaal is, is het gooien met een steen naar een konijntje. Ooit hebben onze voorouders dat voor de eerste keer gedaan. Je moet daarvoor al een overzicht hebben en een toekomstbeeld. Je moet in je hoofd een beeld kunnen vormen dat als je die steen pakt en hem doelgericht naar het konijntje gooit dat je dan te eten hebt. Je moet daarvoor handen hebben en een hoofd wat in zich zelf beelden kan maken. Later ging men al stenen mee nemen van huis. Je overzicht en toekomstbeeld (overzicht in beweging) zijn al wat groter. Het is nog steeds gekoppeld aan je handen en armen. Je pakt er stenen mee. Je draagt daarmee de stenen met je mee. Je gooit er de stenen mee. En je neemt het konijntje mee naar vrouw en kinderen. Je werkt een heel programma af met je handen en je hebt te eten. Degenen die dat niet konden stierven uit.

Nog weer later ging men in groepen jagen. De leider kon met z'n handen gebaren maken als halt, allemaal daarheen maar jij die kant op. Best al wel abstract. Hij had geen stenen meer in z'n hand. Gooide ook geen stenen meer. Hij moest wel een overzicht hebben van zijn omgeving en zijn medemensen (met hun specifieke vaardigheden) en ook een toekomstbeeld wat het resultaat zou zijn van de bewegingen van de groep als gevolg van de bewegingen van zijn handen. En hij moest een plan hebben gebaseerd op ervaring uit het verleden aangevuld met een nieuw idee. Het gras kon net wat hoger zijn of de wind net anders of concurrenten in de buurt.

Uiteindelijk is er een moment gekomen dat het overzicht (nek) en overzicht in beweging ofwel verleden en toekomst (hoofd) zo sterk ontwikkeld waren dat landbouw werden uitgevonden. De landbouw uitvinden dat is nog al wat. Je moet er maar op komen dat als je zaadjes in de grond stopt er een paar maanden later een korenveld is. Waarschijnlijk heeft iemand ergens een voorraadje in het wild verzameld graan verstopt in de grond. Een tijd later kwam hij planten tegen op die plaats. Hij had intussen de mogelijkheid om een beeld te hebben van "Hť, daar heb ik een tijdje terug eten in de grond verstopt". Brilliant als je er over nadenkt. Er zijn genoeg andere dieren die zaden en noten verzamelen maar een eekhoorn gaat echt niet het beeld krijgen van een eikel die eikeboom wordt.

De mogelijkheid tot vormen van een film van beelden in het hoofd was daarmee ook groot genoeg om verhalen te vertellen. De taal werd uitgevonden en heeft zich ontwikkeld van heel practisch doelgericht woordgebruik tot een mogelijkheid om naast concrete bouwwerken als huizen, paleizen, tempels, bruggen, steden, pyramides ook abstracte bouwwerken als verhalen, religie, geld, wetten, naties te bouwen. Kennis kan massaal worden uitgewisseld en aan het nageslacht worden doorgegeven. Het scheppen begint nu echt. De geest is uit de fles. De beer is los. Ik schat dat dat 12.000 jaar geleden was. Het evolutieverhaal hadden we al in ons. Het scheppingsverhaal hebben we nu ook in ons. Wat er in zit komt er uit. Wat er niet in zit kan er niet uitkomen. Het scheppingsverhaal komt er ook zo'n beetje als eerste verhaal uit.

Een aantal jaren geleden deed een Franse professor een interessant experiment. Ten tijde van presidentsverkiezingen in Frankrijk was hij werkzaam in de rimboe van Zuid Oost AziŽ. Hij plakte de Franse verkiezingsposters tegen de bomen in de kampong. Niemand van de plaatselijke bevolking kon Frans lezen of verstaan. Op de dag van de verkiezingen in Frankrijk liet hij de bevolking stemmen. De uitslag was hetzelfde als in Frankrijk. In Den Haag hoor je mensen zeggen dat het gaat om de inhoud van een programma, niet om de man of vrouw. We voelen allemaal wel aan dat dat onzin is. Het is los van de werkelijkheid. Een verhaal bestaat niet echt. Mensen bestaan. Als de mensheid uitsterft zijn alle verhalen ook uitgestorven. Degene die de verkiezingen gaat winnen is hij of zij die met zijn of haar lichaam ook helemaal uitstraalt wat hij of zij zegt.

Ik kan een ander met woorden pijn doen. Dat is raar als je er over nadenkt. Met een knuppel of een mes kan ik nog begrijpen. Ook met handen, voeten of hoofd kan ik begrijpen. Herinner je nog de eerste keer dat je een ander pijn deed? Dat was bij je geboorte en dat deed je met je hoofd. Maar met woorden een ander pijn doen? Met m'n stembanden en wat kleine spiertjes rond de mond breng ik luchtmoleculen in beweging en pats een ander voelt pijn, meestal onbedoeld. De hele dag loop je tussen die luchtmoleculen en gebeurt er niets. Ik breng ze minimaal in beweging en je reageert. Wat er gebeurt is dat de trillingen oude gevoelens in je oproepen uit je prille jeugd en tijd in de baarmoeder. Voelen doe je met je spieren, niet met je hersenen. Die oude gevoelens zitten in de cellen van je spieren en botten. Al die spieren en botten ontwikkelden zich in een vast programma van conceptie tot je 18de. Een voor een kwamen ze aan de beurt. Voelde je je op dat moment veilig en lekker? Of was je moeder van de trap gevallen, of moest je eten opeten wat je niet lustte of mee naar opa en oma waar je geen zin in had of verliet een van je ouders je of was net je ziek? Met simpele oefeningen kun je overal als nog je ik eigen gevoel terug vinden, de verstoring ongedaan maken en geen pijn meer voelen door de woorden van een ander of gedachtes van jezelf. Het is nooit te laat om een goede jeugd gehad te hebben. Als je een nieuwe auto koopt zit er garantie op. Als er iets tijdens het produktieproces niet goed is gegaan wordt het in orde gemaakt. Ook op een mens zit "garantie". Je kunt het later nog in orde krijgen. De garantie verloopt nooit. Zolang er groeikracht is, kun je het in orde maken. De groeikracht is er tot je dood. Je kunt wel denken dat je 80 bent, maar dat is maar betrekkelijk. Iedere paar jaar worden alle cellen in je lichaam vervangen.

Woorden zweven door de lucht. Je kunt ze niet zien. Het zijn net zaadjes in de wind. Of ze uitgroeien hangt af van de voedingsbodem waar ze opvallen. Of valt het zaad op de rotsen? Zaadjes planten doe je met je handen. Zo is de cirkel weer rond. Praten doe je met je handen. Let maar eens op als je foto's in de krant bekijkt of naar TV kijkt. Mensen die een goed verhaal sterk over kunnen brengen hebben altijd hoofd en handen in beeld en die stralen kracht uit.

Miljoenen jaren ging de communicatie via lichaamstaal. Daarvoor moet je een ander kunnen zien. Met taal kun je om een hoekje communiceren en je kunt het verhaal bewaren. Dat heeft voordelen. Een bekend voetballer heeft ooit gezegd "ieder voordeel hep z'n nadeel". Om te praten moeten je een film in je hoofd af kunnen draaien. Een ander woord daarvoor is fantaseren. Langzaam aan, en dan zeg ik het voorzichtig, heeft dat fantaseren de overhand gekregen. Het fantaseren en praten is een eigen leven gaan leiden, los van het substraat, het lichaam. Voel je de onderstaande uitdrukkingen ook werkelijk? Of heb je de klok horen luiden en heb je geen notie dat er ook nog een klepel is.

Nog geen eeuw geleden werd de leerplicht uitgevonden. We worden met z'n allen achter een soort bureautje op een stoel gepropt met een boek voor de neus. "Kijk een kraai" zegt de juffrouw dan. Ze liegt dat ze zwarter ziet dan die kraai. Het is helemaal geen kraai. Het is een plaatje. Zo wordt de realiteit met de fantasie verwisseld. De bureaucratie is uitgevonden. De ambtenaar kijkt niet meer naar de mens maar naar de wet. Een arts kijkt niet meer naar de patiŽnt maar naar een blaadje met laboratorium uitslagen en een rŲntgenfoto. Voor de leerplicht ging je met je vader het bos in en die zei "Kijk, een kraai". Dat is toch anders.

Gerelateerd aan die miljoenen jaren evolutie zijn die schoolbanken pas gister uitgevonden. Het lichaam is helemaal niet geschikt om daar 12 of zelfs 18 jaar in te zitten. "Ik ben helemaal niet van gister" kun je als vrije jongen of meisje nog even tegen de schooljuffrouw roepen. Maar dat is ook opgelost. Daarvoor is een school voor moeilijk opvoedbare kinderen uitgevonden. Ik heb nog eens geroepen "Als je de bureaucratie af wilt schaffen, begin dan met het lezen en schrijven af te schaffen" maar dat gaat ook niet werken. En ik vind het ook wel handig om iets op te sturen en een adres te kunnen schrijven. Of als ik een automotor in elkaar moet schroeven even op te kunnen zoeken wat de aanhaalmomenten zijn voor de vele bouten. Rekeningen uitschrijven doe ik ook graag.

Je kunt ook een andere bril opzetten om naar het zitten in de schoolbanken kijken. Brillen genoeg. Bij de benzinepomp en de supermarkt zitten er vaak middelbare scholieren of studenten achter de kassa. Als ik ze zo bekijk en er een praatje mee maak heb ik alle vertrouwen in de toekomst. Die gaan later voor jou en mij de AOW verdienen. Daar heb ik geen twijfel over. Dat doen ze graag en ik leg graag mijn leven in hun handen. Dat is een van de voordelen van handen, je kunt helpen andere in leven te houden. Of iemand een kopje kleiner te maken maar dat is een ander chapiter.

Er zijn er genoeg die zonder kleerscheuren door de scholen heen hobbelen. Op je 5e leer je met spookbeelden omgaan. Die krokodil onder het bed en dat spook in de kast kun je makkelijk aan. Kom je daar goed doorheen dan verwissel je geen fantasie en werkelijkheid meer. Dan ben je klaar om op je 6e naar school te gaan. Dan snap je heel goed dat het een plaatje van een kraai is. Dat hoeft de juf er niet bij te zeggen. Was je op je 5e ziek? Of was je al eerder blijven steken? Dan kun je alsnog die gevoelens oefenen. Op een mens zit levenslange garantie maar je moet het wel zelf doen. Niemand anders kan voor je voelen. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gevoel, zowel het gevoel binnen je lichaam als het gevoel wat je uitstraalt.

Hoe zit het dan met die ambtenaar die zich verschuilt achter de wet? Of die arts die zich verschuilt achter laboratorium uitslagen? Of een pastoor die zich verschuilt achter de bijbel? Kom je zo'n situatie tegen voel dan eens goed. Heb je het gevoel dat hij of zij wegkruipt achter het papier? Dan heeft hij misschien een probleem gehad bij het kruipen en is nooit verder gegroied. Bij het kruipen ontwikkel je het gevoel in je borst en na het kruipen komt het lopen en staan. Is hem dat gelukt? Staat hij fier als mens, dus op de manier zoals in miljoenen jaren is gegroeid d.w.z. met een voorvoetreflex met gebruik van de musculus pyramidalis en de borst open? Of gebruikt hij de verkeerde spieren en gebruikt hij de wet, de lab-uitslagen of de bijbel als prothese om recht op te blijven?

Of heb je het gevoel dat je helemaal geen mens ziet? Gebruikt hij het verhaal van een ander als baarmoeder. Het principe van een baarmoeder is dat je weet dat er een mens in zit maar je kunt hem niet zien. Hij wordt meegesleept door die baarmoeder.

Tijdens m'n middelbare schooltijd begin jaren 60 bouwde ik radio's. Ik weet hoe moeilijk het is signalen uit de lucht op te vangen. Je staat er nooit bij stil maar taal vergt een extreme gevoeligheid. De basis werd gelegd door lichaamstaal. Door rechtop te lopen kregen we meer antenne in de lucht. Door onze haren te verliezen werd de gevoeligheid nog groter. Uiteindelijk waren de mogelijkheden daar om taal te ontwikkelen. Ik kan de woorden van mijn vrouw horen en voelen. Ze heeft echt geen zendmast van 100 meter en een zender van een megawatt. Bij het uitademen moduleert ze de lucht met heel weinig energie. Ze kan de heel dag praten en verbruikt daarvoor echt geen 100 bruine boterhammen en twee kratten bier. De energie die ze de lucht in stuurt is micro micro. Toch vang ik het op en kan ik er wat mee. Die extreme gevoeligheid heb je al bij de conceptie. Dan ontwikkel je dat enorme aantal andere mogelijkheden. Je bent daarmee 9 maanden bezig in de baarmoeder en dan nog eens 18 jaar op aarde. Zelf denk ik ook nog een stuk voor de conceptie. De kans op storingen is vrijwel 100%. Er komen zwakke plekken. Er komt angst of stress of hoe je het noemen wilt op een aantal spieren en botten door onveilige gebeurtenissen in je omgeving. In plaats van een samenwerkende heelheid heb je werkende delen en saboterende delen. Je kunt er ziek van worden en nog depri ook. Je kunt proberen het op te lossen door je niet ontwikkelde stukken bij een ander te zoeken. Verliefdheid heet dat. Samen voel je je heelheid en ben je gelukkig. Dat duurt 7 jaar. Miljoenen jaren lang was de gemiddelde duur van een huwelijk 5 jaar omdat een van de twee overleed. Dus dat werkte. Nu leven we langer en werkt het niet meer om een halve relatie te zijn. Tip van de week: laat alles groeien en wordt een heel mens in plaats van een halve relatie. Je leeft lang en gelukkig. Als je partner nou hetzelfde doet, leef je samen lang en gelukkig. Hier staat nog een fles open. Ik drink er een op.

Woorden en uitdrukkingen met lichaamsdelen.

Iemand voor het hoofd stoten.
Het deksel op de neus krijgen.
Met de neus in de wind.
Iemand de oren wassen.
Lange neus trekken.
Aan de kaak stellen
Je tanden laten zien
Met de handen in het haar zitten
Ieder vogeltje zing zoals het gebekt is
Je hoofd in de schoot leggen
Het achterste van je tong laten zien
Je kop / hoofd er bij houden
Je hoofd boven water houden
Je neus ophalen
Oog om oog, tand om tand
Op je bek gaan
De mond snoeren
Je tanden ergens inzetten / vastbijten in iets

De nek uitsteken.
M'n kop er af als het niet waar is.
Over je nek gaan.
Iemand de nek omdraaien

De schouders laten hangen
Veel op de schouders dragen.
Het achter de ellebogen hebben.
Je toekomst in eigen handen hebben.
Met open armen ontvangen
Vingerspitsen gevoel.
Handleiding
Handlanger
Behandeling
In een handomdraai
Op handen dragen
Vele handen maken licht werk

Met de borst vooruit.
Een hart onder de riem steken
Hartzeer hebben
Het stuit me tegen de borst
De hand in eigen boezem steken
Gebukt gaan onder
Mes in de rug steken
Maak je borst maar nat
Over de borst strijken

M'n maag draait er van om
Gal spugen.
Veel op je lever hebben.
Buik ervan vol hebben
Vlinders in de buik

Een pak voor de billen geven
Je kont tegen de krib gooien
Met de billen bloot
Je kont keren

Op eigen benen staan
Met knikkende knieŽn.
Je hakken in het zand zetten.
Je poot stijf houden.
Met het verkeerde been uit bed stappen.
Je beste beentje voor zetten.
Een wit voetje halen.
Op je tenen lopen.
Een trap na geven
Met gekromde tenen
Lange tenen hebben / iemand op de tenen trappen.

Als je er nog meer weet, mail ze naar huib@geurink.nl.

De woorden lolbroek, grapjurk en grapjas zijn ook aardig. Hier woorden kledingstukken gebruikt. Een laagje om je heen. Je laat jezelf dus niet zien. Zie je hoe haarzuiver de taal is? Hoor je de woorden of zie je de spreker?

Het is leuk om te horen dat als je met mensen met een bepaald deel van het lichaam bezig bent het gevoel en bewustzijn aan de gang te brengen , ze ook ineens woorden gaan gebruiken die betrekking hebben op dat deel. Woorden zijn preconceptief, zaadjes in de wind. De zaadjes die er in zitten komen er uit. Op de preconceptie volgt de conceptie, dan een tijdje onder de grond, het is er wel maar je kunt het nog niet zien en vervolgens floep komt het boven de grond, het wordt zichtbaar. Verder groeien gaat vanzelf. Uiteindelijk is dat stuk volwassen en kunnen ze het helemaal laten zien. Ze hoeven het niet meer te laten horen. Er bestaan ook grammofoonplaten waar de naald blijft hangen. Dat kun je dan mee nemen in het stellen van de diagnose.

Als je nog wat meer moeite doet om met je oren te luisteren, zeg maar helderhorend wordt, hoor je ook de wat abstractere verwijzing naar het lichaam. Verantwoordelijkheden nemen vereist een hand anders kun je niet nemen.

Ik volg m'n eigen pad vereist een benenbewustzijn met voeten die naar je doel wijzen. Een vis zegt "Ik zwem m'n eigen koers". Een duif zegt "Ik vlieg m'n eigen richting".

Als je honger hebt zegt een duif "Ik vlieg naar de friettent". Een vis zegt "Ik zwem naar de friettent". Een mens zegt "Ik loop naar de friettent" Dat kun je aan de botten en de spieren, aan de houding van het beestje al zien. Alhoewel, een mens die colitis heeft zegt "Ik rijd naar de friettent" Kun je ook al aan de houding zien maar vereist wat meer getrainde waarneming.

 

 

Huib Geurink, therapeut, Fr. Rooseveltlaan 57, 4818 KB Breda, +31.653458044, huib@geurink.nl