Huib Geurink.
Therapie
Persoonlijke Groei.

De sprookjes van Huib

Ik hou van sprookjes. Ze laten iedereen de vrijheid om te bepalen wat waar is en wat niet. Iedereen mag zelf weten wat hij of zij er uit haalt.

Achtergrond van de site.

Ben je op zoek?

De gekleurde bril.

De god en de godin.

Lijf, leden en taal.

Wali Sanga en de Geheime Leer.

 

 

Terug naar deel 1.

Wali Sanga en de Geheime Leer
met als hoofdprijs een glas Barolo

Oktober 2009

We zoeken het in Nederlands IndiŽ en Piemonte. Lekker ver van ons bed. Ik vind de wapenschilden van de diverse steden uit Nederlands IndiŽ mooi. En een broer van mij vertaalde enkele jaren geleden het boek "Wali Sanga en de Geheime Leer" van het Bahassa naar het Nederlands. Voor mij een ingewikkeld en onleesbaar verhaal. Het is ook niet makkelijk om dat soort zaken op papier te zetten en de vertaling zal de duidelijkheid ook verminderd hebben. En we drinken een glaasje wijn in Barolo, Piemonte, ItaliŽ.

BataviaSoerabajaSemarang

'Wali' betekent 'Heilige'. 'Sanga' is 'negen'. In de 15e eeuw hebben de Wali Sanga de Islam verspreid op Java. Om te voorkomen dat de oude leer verloren zou gaan, hebben zij in 1426 de "Geheime Leer" op schrift gesteld. In de "Geheime Leer" wordt o.a. beschreven, hoe men het stoffelijk lichaam kan verlaten om met de geest elders op aarde in kontakt te komen met anderen. Een mens kan een telefoon pakken en iemand aan de andere kant van de wereld bellen denk ik dan. Ik leer veel van m'n twee buurvrouwen. Dat zijn twee merries. Ik kan een container telefoontjes in de stal zetten. Ze gaan nooit een ander paard in Texas of zo kunnen bellen. Ze hebben ook geen vingers om op de toetsen te drukken kun je dan zeggen. Klopt. Je hebt meer gelijk dan je denkt.

AmboinaManadoPalembang

Je kunt eigenlijk niet praten over al die bewustzijnen zonder ze te laten voelen. Laat staan er over schrijven. Je laten voelen is precies wat we doen met simpele oefeningen. Je legt in je hersenen verbindingen tussen de bewustzijnen en je spieren en botten, zodat je ze kunt voelen. Voelen doe je met je spieren en botten. Hersenen zijn gevoelloos. Je spieren en botten kun je zien als de gereedschappen die je hebt om hier op aarde jouw leven te leiden. Lekker toch als je al die spieren, botten en er aan gekoppelde bewustzijnen vrij kunt gebruiken al naar gelang je je voordeel er me kunt doen en niet uit verslaving? Er zijn er al genoeg die een hamer in de hand hebben en de hele wereld voor spijker aan zien. Ik restaureer ook auto's. Ik heb er veel mee geleerd. Ik bekijk de situatie, laat het bezinken in m'n gevoel en kies bewust het juiste gereedschap voor de klus. Zo kun je ook omgaan met spieren en botten.

CheribonMagelangMadioen

De meeste zoogdieren lopen op vier poten. Dat lijkt me lekker makkelijk. Het is stabiel en je hoeft niet na te denken over je armen en handen want die heb je niet. De diersoort mens is een paar miljoen jaar geleden op z'n achterpoten gaan lopen. Die heten nu benen. En die voorpoten zijn armen met handen geworden. Jeminee. Dat is intussen een heel stuk moeilijker om allemaal tegelijk te besturen en met elkaar samen te laten werken. Denk er maar eens over na. Ik heb daar plenty tijd voor als ik met een auto bezig ben. En als ik dan "om een hoekje" moet werken om een stuurhuis te demonteren realiseer ik me dat ik niet "om een hoekje" had kunnen denken als m'n handen niet "om een hoekje" hadden kunnen werken. Al die mogelijkheden om te buigen, te strekken, naar binnen te draaien, naar buiten te draaien en gewrichten die kunnen bewegen. En dan nog die stapel damstenen die we ook wel wervelkolom noemen en die je langer of korter kunt maken en naar alle kanten kunt buigen. Gaat het zo vloeiend als een bamboeriet? Of sla je ik-eigen mogelijkheden over en zoek je het op je niet flexibele stukken in een geloof buiten je? Ontelbare combinaties, ontelbare mogelijkheden! Geen wonder dat die hersenen explosief moesten groeien om het bij te houden.

MakassarMedanPadang

Mijn hersenen zijn niet uit de lucht komen vallen. Zoals bij ieder dier zijn die bedoeld om m'n lichaam te besturen en zijn dus een afspiegeling van m'n lichaam met al zijn mogelijkheden. Aan de ene kant is er een evolutie van miljoenen jaren. Aan de andere kant is er een groei vanaf de conceptie. Het vergelijk de hersenen wel eens met een wegenkaart. Als ik een wegenkaart van Nederland zie zeg ik "Dat is Nederland". Ik weet heel goed dat het Nederland helemaal niet is. Het is op een bepaalde manier een afspiegeling van het wegennet van Nederland. Eerst is er de realiteit n.l. de wegen. Die worden doorgegeven aan de kaartenmaker. Ik gebruik dan weer de kaart om een route te plannen naar nieuwe bestemmingen en kom ook wel eens tot de conclusie dat ik een route die ik altijd gereden heb best eens kan veranderen want op de kaart zie ik een kortere of snellere of mooiere. Zo veranderen rijgewoonten, worden er daardoor nieuwe wegen aangelegd en andere afgesloten en wordt de kaart weer bij gewerkt. Het is nooit zo dat je eerst een kaart maakt en dan de wegen. Het gebruik van de reeele wegen bepaalt hoe de kaart er uit komt te zien en vandaar uit ga je weer nieuwe dingen ontdekken en scheppen. Om de hoofdwegen te koppelen aan de kaart in mijn hoofd heb 9 maanden in de baarmoeder en dan na de geboorte nog 18 jaar. Ben ik net ziek in een bepaalde fase of heeft m'n moeder een ongeluk voor m'n geboorte dan worden de bijhorende wegen (spieren, botten en gekoppelde bewustzijnen) van een groot rood kruis voorzien of helemaal niet doorgekoppeld. Of moest je als kind net verplicht mee naar een saaie oom en tante terwijl je een spannende nieuwe weg wilde ontdekken of moest je strak in het gelid veel te jong met vork en mes eten terwijl je nog andere ontdekkingen aan het doen was, dan zitten er best verbindingen los of zijn er kortsluitingen of staan er rode kruisen. Soms zoveel dat je er de rest van je leven ziek van blijft of pijn lijdt. Ik gebruik regelmatig een gps route planner. Het gebeurt vaak genoeg dat ik ineens vast zit in de modder of een heel stuk om moet rijden of in een woonwijk terecht kom omdat wegen niet goed zijn doorgegeven. Ik heb goed nieuws. Ook in je eigen lichaam kun je al die verbindingen goed krijgen en rode kruizen weghalen met oefeningen, heel simpel maar wel op de millimeter precies. Lekker om al die bordjes "Verboden toegang" in je lichaam te slopen.

BandoengMalangBuitenzorg

Als ik in de auto zit speel ik met m'n wervelkolom. Maak ik hem iets langer dan voelt het alsof de weg onder me door gaat. Maak ik hem iets korter dan voelt het of ik over de weg rijd. Precies ergens daartussen is er een stand die mij het minste energie kost. Ik kan zo urenlang rijden zonder moe te worden en van de omgeving genieten. Afhankelijk van een plotselinge situatie kan ik hem iets langer of korter maken en dan weer terug keren naar de stand voor minimum energie ofwel nul stress. Als je wervels niet al te vast zitten kun je het eens proberen die bewustzijnen te voelen door te sturen met de kleine spiertjes tussen de wervels.

PasoeroeanBlitarSalatiga

Stel je eens voor dat je je wijnvoorraad wilt aanvullen. Je hebt goede smaak dus we gaan naar de Langhe waar de Barolo, Barbaresco, Nebbiolo, Arneis, Moscato, Dolcetto en Barbera vandaan komen. We plannen een mooie route over de binnenwegen van Frankrijk en ItaliŽ. We stellen onze wervelkolom goed in. We ontspannen alle grote spieren. Lekker. Ineens sta je op een kruispunt. Waar moeten we naar toe? We zijn op weg van Breda naar Alba. Hup de nek langer, de kaart er bij en ineens heb je een overzich van 1000km en neem je de goede weg. Het is laat in het jaar dus vroeg donker. Oei, we zijn verdwaald en er is niemand om de weg te vragen. Doe je dan de goede dingen of staat er een rood kruis op dat bewustzijn en ga je op tilt? Al die bewustzijnen kun je veilig oefenen en ontwikkelen bij mij op de tafel en thuis. Dat heb ik graag over voor een goed glas Barolo en een mooie reis daar naar toe.

Nou, dat is toch nog een ingewikkeld verhaal geworden. Dat was niet de bedoeling. Ik krijg er dorst van. Gelukkig staat er hier nog wel een fles.

 

 

Huib Geurink, therapeut, Fr. Rooseveltlaan 57, 4818 KB Breda, +31.653458044, huib@geurink.nl