Huib Geurink.
Therapie
Persoonlijke Groei.

Home.

Therapie of persoonlijke groei?

Ervaringen van:
   Casper
   Claire
   Sicco

Potje pindakaas.

Vragen en antwoorden.

 
Menu Persoonlijke Groei

Motivate om te groeien. .

Bijsluiter.

De natuurlijke groei van een mens.

De natuur en de mens.

Klik hier om naar het sprookjes menu te gaan als je graag nog meer leest.

Therapie of persoonlijke groei?

Wat is het verschil? Ik noem het therapie als je komt voor een specifieke klacht. Overspannen, rugklachten, maagzweer, slechte relatie. Wat dan ook. Een behandeling kan voldoende zijn. Je bekijkt het per keer. Voel je je daarna goed genoeg? Prima. Voel je je wel beter maar nog niet goed genoeg? Dan kun je overwegen weer een afspraak te maken. Dat kan meteen of je belt wanneer je zin hebt. Er is geen enkele verplichting van jouw kant.

Bij persoonlijke groei gaan we er wel van uit dat we aan een wat langer traject beginnen. Er is nog steeds geen verplichting van jou kant. Je bepaalt altijd zelf of je weer wilt komen en wanneer. Je kunt altijd stoppen zonder schadelijke gevolgen. Enkel de manier van aanpak kan anders zijn. Wil je wat meer over de theorie er achter horen? Prima. Dan vertel ik dat maar nooit zonder het eerst te voelen. Wil je geen "verhaal" erbij? Ook prima. Voor velen is het beter er niets van te weten. Voor mij is dat het geval maar ik kan het toch niet laten het ook te willen weten. Ik zit nu eenmaal met vergroeiingen aan mijn wervels. Die heeft lang niet iedereen.

Een paar weken geleden was er weer sprake van een elfstedentocht. Mij schoot een mooie vergelijking te binnen. Hieronder staat hij onder de kop "Overgeslagen stukken ontwikkeling". De vergelijking gaat mank net als iedere andere vergelijking. Dat geldt ook voor de metaforen op de andere pagina's. Ik geef nergens college menskunde, geneeskunde, evelotietheorie of wat dan ook. Ik schets beelden die voortkomen uit mijn gevoel. Heb je zelf een betere vergelijking? Ik hoor hem graag. Jouw gevoel kan heel anders zijn.

Bij therapie gaan we direct naar het overgeslagen stuk waar je acute klachten hebt. Bij persoonlijke groei hangt het er van af. Het doel is klachten voorkomen, acute klachten oplossen en al je mogelijkheden ontwikkelen. Zitten acute klachten in de weg? Dan beginnen we daar mee. Anders kan het effectiever zijn meer bij de basis te beginnen. Iedereen is anders. Voor iedereen is het verschillend. Je kunt altijd beginnen met therapie en later overgaan op persoonlijke groei.

Overgeslagen stukken ontwikkeling.

Kijk eens naar opgroeiende kinderen. Hun geestelijke en lichamelijke ontwikkeling gaan hand in hand. Ze spelen. Ze proberen alles uit. Ze hebben het ene nog niet half uitgeprobeerd en ze beginnen al aan het volgende. Ze voelen. Ze groeien. Ze volgen hun natuur.

Hoe kun je dan als kind stukken overslaan? Heel gemakkelijk. Je bent ziek. Je breekt een arm. Je hebt een bacteriŽle infectie. Je moet mee naar oma terwijl er binnen in je wat anders borrelt. Je moet je naam leren schrijven terwijl je liever met autootjes of poppen speelt. Je moet iets eten wat je niet lust. Je moet netjes eten terwijl je liever met je handen het eten wilt voelen. Je moeder heeft een ongeluk. Bij je geboorte wordt er aan je getrokken in plaats van geduwd. Je krijgt flesvoeding in plaats van borstvoeding. Je ouders scheiden. Er zijn nog wel duizend en een mogelijkheden voor storing variŽrend van heel onschuldig tot zwaar traumatisch.

Wat er gebeurt is niet belangrijk. Het moment waarop. Daar gaat het om. Moest je mee naar oma terwijl je niet wou dan kan het tot gevolg hebben dat je een stuk overslaat. Was het een week eerder of een week later gebeurd dan was er niets aan de hand. Als je op je 5e geen borstvoeding krijgt is er niets aan de hand. Krijg je het niet de eerste dagen na je geboorte, dan heeft het gevolgen voor later. Als je je arm breekt, maakt het uit op welke leeftijd en waar je arm breekt. Voor iedere leeftijd is het anders. Je kunt nooit zeggen "Mijn broer moest ook mee naar oma en die heeft er geen last van. Ik heb er dus ook geen last van". Je exacte leeftijd waarop het gebeurt maakt het verschil. Als je broer de griep had op exact dezelfde leeftijd waarop jij tegen je wil mee moest naar oma, dan houd je er dezelfde gevolgen aan over.

Je arm geneest weer. Je ziekte of de infectie gaat over. Je komt weer thuis van oma. Je kunt toch weer doen wat je op dat moment graag doet. Je overleeft je geboorte. Ook met flesvoeding kom je uit de luiers. Je kunt wel denken, dat je er geen last van hebt gehad. Maar dat is niet zo. Het is elke keer alsof je stiekem een stukje van de elfstedentocht met de auto hebt gedaan. Je bent weer bij de groep maar je hebt toch een stuk overgeslagen. Het komt in alle families voor.

Die overgeslagen stukken blijven zwakke plekken als je ze niet alsnog inhaalt. Heb je het door van jezelf? Ik niet. Je kan nu eenmaal niet weten wat je hebt overgeslagen totdat je het inhaalt. Ik zeg het eigenlijk fout. Je kunt best wel denken dat je het weet maar je kunt het nooit voelen totdat je het daadwerkelijk doet. Dat voelen, daar gaat het om.

Met moderne therapie-methoden kun je die overgeslagen stukken inhalen en eventuele trauma's oplossen. Je hoeft je schaatsen niet onder te binden en in de barre kou het ijs op. Je hoeft niet eens opnieuw touwtje te springen, landje pik te spelen of diefje met / zonder verlos. Je hoeft ook niet opnieuw in de baarmoeder of door het geboortekanaal. Ik kijk naar je houding en beweging en zie zo welke stukken je hebt overgeslagen. Doelgericht integreren we die stukken weer in je lichaam zodat je je eigen eenheid voelt en goed kunt fungeren.

De oorzaak van problemen die je nu hebt zit voor 95% in je verleden. Het is nooit te laat een goed verleden te hebben.

 

 

Huib Geurink, therapeut, Fr. Rooseveltlaan 57, 4818 KB Breda, +31.653458044, huib@geurink.nl