Huib Geurink.
Therapie
Persoonlijke Groei.

Home.

Therapie of persoonlijke groei?

Ervaringen van:
   Casper
   Claire
   Sicco

Potje pindakaas.

Vragen en antwoorden.

 
Menu Persoonlijke Groei

Motivate om te groeien. .

Bijsluiter.

De natuurlijke groei van een mens.

De natuur en de mens.

Klik hier om naar het sprookjes menu te gaan als je graag nog meer leest.

Potje pindakaas.

Elders noem ik het overgeslagen stukken ontwikkeling. Hier noem ik het ontbrekende puzzelstukjes. Het blijft moeilijk om te vertellen hoe de therapie werkt. Het gaat over gevoel en dan zijn woorden te beperkt. Ik kom niet verder dan metaforen of voorbeelden die nooit compleet zijn. En ieder leest ze net iets anders. Er over schrijven is als het maken van een etiket voor een potje pindakaas. Ik kan er van alles op zetten. Smeug tot op de bodem. Mooie plaatjes. Veel groen erop is in en verkoopt goed. Wat wetenschappelijke kreten met kcal, vetten, suiker, bla bla bla. Met het etiket kom ik echter nooit verder dan het oppervlak van het potje. Ik kan het etiket zo groot maken dat ik het hele potje bedek maar ik kom nooit bij de inhoud. En gevoel, dat is inhoud. Een wetenschapper wil weten wat voor stoffen en stofjes er in zitten. Die kan hij dan opzoeken in zijn boeken. Hij weet precies hoe het zit. Dat is veilig. Voor hem is het etiket prima. Maar ik ben mens. Ik wil voelen. Dan is er maar een manier. Deksel er af. Vinger er in. Ouderwets de vinger aflikken. Even proeven. Even voelen hoe het smaakt. Voor mij is dat het enige wat effectief is. Zal ik een geheim verklappen? Het is nog sneller ook dan het etiket lezen. En helemaal een stuk sneller dan het etiket maken. Zal ik nog een geheim verklappen? Het is elke keer een feestje.

Mijn hersenen zijn gevoelloos. Mijn hersenen kunnen niet bewegen. Ik kan niets met mijn hersenen behalve fantaseren en tobben. Hier op aarde moet ik het toch echt doen met mijn spieren, mijn botten en mijn huid. Daar kan ik mee voelen. Die kan ik bewegen. Daar kan ik je mee helpen en behandelen. Het woord behandelen zegt het al. Ik doe het met mijn handen.

Een auto is een simpel ding. De carrosserie geeft de stevigheid en de vorm. Het interieur het comfort. Met het besturingssysteem bepaal ik de richting. Het onderstel zorgt voor bodemcontact. Met de motor regel ik de beweging. Met de rem zet ik de auto stil. Zes systemen en je doet er alles mee. De mens is niet ingewikkelder. Vier spiersystemen en twee skeletsystemen: gevoelsinput, gevoelsoutput, vorminput, vormoutput, draagkracht en beweegkracht. Net als bij een auto bestaat ieder systeem uit een hoop onderdelen ofwel spieren en botjes. Het zijn allemaal puzzelstukjes.

Stel je eens voor dat je je auto ophaalt bij de dealer en ze hebben de puzzelstukjes door elkaar gegooid. Je moet ineens sturen met de pook. Schakelen met het stuur. Gas geven met het koppelingspedaal. Remmen met het gaspedaal. Ik ga er niet eens mee rijden. Ik kijk wel uit. Ik weet van tevoren al dat ik brokken ga maken en in het ziekenhuis terecht kom. Jij gaat er toch ook niet mee rijden? Toch gaat bijna iedereen wel met zijn lichaam op pad terwijl er tal van puzzelstukjes niet op hun plek zitten. En je hebt het niet door. Je weet vaak niet eens dat er nog puzzelstukjes bestaan.

Al die potjes met puzzelstukjes maken we open. Het deksel er af. Even voelen. Even een feestje. De puzzelstukjes vallen op hun plaats en je bent zelf het feest. Zo simpel is het. Er zal best een potje zijn wat eerst even stinkt. Of er staat wat schimmel op. Maakt niet uit. We krijgen het allemaal goed. Ik maak het verhaal maar net zo smeug als de pindakaas. Ik heb er lang tegen aan zitten hikken hoe ik dit hoofdstuk zou schrijven. Ik krijg intussen de smaak te pakken. Ik heb er lol aan. Ik hoefde slechts te beginnen. Zo is het ook met de therapie. Je hoeft slechts te beginnen. Vind je het niet elke keer een feestje? Dan stop je er toch mee.

Kun je mij vertellen wat zelfvertrouwen is? Het is niet uit te leggen. Je kunt het alleen voelen en dan kan iedereen het ook zien. Wat je voelt zit in je uitstraling. Iedereen kan het zien. Iedereen houdt er rekening mee. Iedereen reageert goed op je en jij reageert goed in iedere situatie. Je hoeft niet meer te tobben. Niet meer ziek te zijn. Alles gaat vanzelf goed. Lekker. Hopla, etiketjes achter de bank bij de psychologieboeken. Hopla, dekseltjes onder de kast bij de medische encyclopedie. Voelen en het gaat vanzelf. Het gebeurt. De natuur doet haar werk, gratis en voor niks. Dat is het. Simpeler kan ik het niet maken. Gewoon de natuur het werk laten doen. Slecht voor de economie maar goed voor de mens. De mens en de natuur. Daar gaat het toch om?

Lijf en leven. Het zijn toch dezelfde woorden? Leven doe je met je lijf.

 

 

Huib Geurink, therapeut, Fr. Rooseveltlaan 57, 4818 KB Breda, +31.653458044, huib@geurink.nl