Huib Geurink.
Therapie
Persoonlijke Groei.

Home.

Therapie of persoonlijke groei?

Ervaringen van:
   Casper
   Claire
   Sicco

Potje pindakaas.

Vragen en antwoorden.

 
Menu Persoonlijke Groei

Motivate om te groeien. .

Bijsluiter.

De natuurlijke groei van een mens.

De natuur en de mens.

Klik hier om naar het sprookjes menu te gaan als je graag nog meer leest.

Motivatie om te groeien.

De motivatie om te groeien kan voor iedereen verschillend zijn. Mijn motivatie was de ziekte van Bechterew en de ziekte van Crohn.

Wat zouden jouw motieven kunnen zijn?

Een betere houding en beweging.
Lichamelijk? Geestelijk? Het woord "houding" is voor beide hetzelfde. Er is dan ook geen verschil.
Er is niet zo iets als ťťn goede houding. Voor jou is er jouw neutrale houding. Stabiel. Ontspannen. Lekker. Minimaal energieverbruik.
Dan zijn er starthoudingen. Als je in de goede starthouding staat voor de 100 meter sprint gaat de beweging vanzelf. Als je in de starthouding voor de sprint aan de rand van het zwembad staat val je onelegant in het water. Je gaat de 100 meter vrije slag nooit winnen. Dat kan je van te voren al zien. Voor iedere beweging is er een optimale starthouding en de beweging gaat vanzelf. Als je scherp kijkt naar een goede spreker zie je voor ieder woord zijn houding subtiel veranderen. Kun je niet alle houdingen maken dan sla je mogelijkheden over. Dan probeer je schroeven in de muur te draaien met het keukenmes en je hebt het niet door.
Ben je niet vrij alle houdingen te maken dan zit je in feite vast in een houding. Je doet steeds het zelfde en je hebt het niet door. Je hersenen fantaseren wel. Je hersenen hebben altijd wel een goed verhaal waarom jij .......

Als je doet wat je altijd gedaan hebt krijg je wat je altijd gekregen hebt. Een ziekte? Steeds dezelfde ruzie? De naald blijft hangen op jouw grammofoonplaat. En er staat nog zoveel mooie muziek op!

Op de homepage zei ik dat als je stukken overslaat je de ruimte laat vallen voor klachten en ziektes. Ik denk in termen van een voedingsbodem waarin een klacht of ziekte kan groeien. Laten groeien doe je met de buik. Dat kun je aan iedere zwangere vrouw zien. Ik kijk op de homepage vanuit een buikbewustzijn.
Hierboven zeg ik "Als je doet .....". Ik draai het om. Als je stukken overslaat, kun je dingen niet. Je keuze is beperkt tot wat je wel kunt. Je hebt geen volledige vrijheid. Je zit vast in gedragspatronen. Als ik denk in termen van doen, doe ik dat vanuit een rugbewustzijn. Doen doe je met de rug.
Ik kijk naar hetzelfde vanuit twee verschillenden bewustzijnen. Mijn houding verandert. De houding bepaalt de beweging. In dit voorbeeld de manier waarop ik kijk. Kunnen afwisselen tussen houdingen is cruciaal om iets op te lossen. Dit komt wat uitgebreider ter sprake in het hoofdstuk "Disbalans" (in voorbereiding).

Preventief.
Je neemt zelf de verantwoordelijkheid voor jouw leven en jouw gezondheid. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat heeft niets te maken met sporten of bewegen buiten jezelf. Dat is het grote misverstand. Het gaat om bewegen binnen jezelf. Bewegen al je wervels? Gewrichten? Spieren? Het gaat om de millimeters. Niet om de kilometers. Het gaat er niet om of je spieren en botten sterk of slap zijn. Het gaat erom dat je er bewustzijn in hebt. Gaat het in je lichaam allemaal goed, dan gaat het buiten je lichaam automatisch goed.

Artsen.
Ik hoor vaak de klacht dat artsen weinig tijd hebben voor een persoonlijk contact met de patiŽnt. Dat is het gevoel van de patiŽnt. Als je je non-verbale communicatie ontwikkelt kun je binnen enkele seconden afstemmen. Het is geen kwestie van tijd maar van vaardigheid.
Voor bijna iedere patient is er een uniek "toverwoord". Die woorden komen automatisch als al je ontvang- en zendantennes goed werken. De patiŽnt wordt beter geholpen en je krijgt het een stuk minder druk. Huisvrouwen, managers, HR medewerkers kunnen er ook van profiteren. Iedereen wel.

Groei.
Groei is van het bekende naar het onbekende. Groei is van binnen naar buiten. De mogelijkheid om te groeien is zo oud als de natuur. Spannend. Eng? Het lijkt soms eng maar er zijn altijd mensen die bewustzijnen ontwikkelden die jij oversloeg. Zijn dat engerds?
Ik heb zelf niet zoveel met de hogere bewustzijnen. Die werken meestal wel. Het gaat juist om de lagere, de aardse bewustzijnen. Op aarde wil je gezond en gelukkig zijn. Op aarde wil je samenwonen met je partner. Op aarde wil je aan de bak komen. Op aarde wil je vertrouwen in jezelf hebben. Daarboven zijn geen ziektes, pijnen, partners, kinderen, banen of politie-agenten. Daarboven word je niet overspannen of depri.

Gewicht.
Vergeet dat je dik wordt van teveel eten of mager van te weinig eten. Voedsel komt van buiten. De oorzaak zit altijd in jezelf. Nooit buiten jezelf. Als alles goed werkt eet en drink je precies goed. Je lichaam haalt er uit wat het nodig heeft. Niet meer en niet minder.

Pijn.
Gebruik je je spieren en botten correct? Overbelasting is het gevolg van eenzijdig gebruik. Als je alleen bewustzijn in je rugspieren hebt en niet in je buikspieren, gebruik je alleen je rug. Die disbalans werkt niet dus je gaat je rug steeds meer gebruiken om toch nog wat voor elkaar te krijgen. Het gaat van kwaad tot erger tot je niets meer kunt. Als je ergens pijn hebt, is er ergens anders geen bewustzijn.

Ziekte.
Je gezondheid kan verbeteren of je leert beter met je ziekte om gaan. Niet zelden zie ik dat iemand door groei er in slaagt om een zwakte om te zetten in een sterkte. Zie ook hierboven de paragraaf over houding en beweging.

Sport.
Vrijetijds- of topsport. Als je spieren en botten goed werken, presteer je meer. Als je pyramidalisreflex goed werkt, presteer je stabiel zonder blessures.

Burn-out.
Je leven baseren op "denken" of "weten" werkt niet echt. Je slaat de inhoud van al je lichaamscellen over. Je doet jezelf te kort. De kans op een nieuwe burn-out blijft bestaan. Op advies van anderen zit je ook niet te wachten. Als je alsnog mogelijkheden ontwikkelt die je eerst oversloeg verander je van binnen uit. Dat is een prima plan.

Coaching.
Jouw oplossingen zitten in niemand anders dan jezelf. Je houding bepaalt je perspectief. Als je meer houdingen ontwikkelt vallen de kwartjes vanzelf.

 

 

Huib Geurink, therapeut, Fr. Rooseveltlaan 57, 4818 KB Breda, +31.653458044, huib@geurink.nl