Huib Geurink.
Therapie
Persoonlijke Groei.

De sprookjes van Huib

Ik hou van sprookjes. Ze laten iedereen de vrijheid om te bepalen wat waar is en wat niet. Iedereen mag zelf weten wat hij of zij er uit haalt.

Achtergrond van de site.

Ben je op zoek?

De gekleurde bril.

De god en de godin.

Lijf, leden en taal.

Wali Sanga en de Geheime Leer.

 

 

Terug naar deel 1.

De gekleurde bril ofwel het beeld voor de job.

Oktober 2009

Al in de jaren 50 namen mijn ouders mij, m'n zus en m'n broertjes mee op vakantie naar Zuid Europa. Met z'n allen plus de kampeeruitrusting gingen we op weg in ons Fordje. Er waren toen nog geen DVD spelers. Pa en ma moesten zelf creatief zijn en van alles bedenken om het grut rustig te houden. Een van die dingen was auto's tellen. Zoveel waren er nog niet dus dat ging nog. Eerst rode auto's tellen. Na een half uur witte auto's tellen. Dan zwarte en zo voort. Als ik rode auto's tel zeg ik daarmee niet dat alle witte of zwarte auto's slecht of fout zijn. Ik zet als het ware een rode bril op en bekijk de wereld eens door die rode bril. Dan zet ik die af en zet een witte bril op. Vervolgens een zwarte. Elke keer ziet de wereld er anders uit en bereik ik iets anders. Ik kan ook m'n ogen dicht doen, dan zie ik niets. Of geen bril op zetten dan zie ik alles. Alles? Laten we zeggen (veel te) veel want een beetje gekleurde bril heb ik altijd wel op.

Tegenwoordig probeer ik nooit een standpunt in te nemen van "Zo is het en niet anders". Het liefst ben ik de Vesuvius. Die ligt de hele dag op z'n rug in de zon te roken en iedereen zegt "Kijk. Hij werkt". Maar af en toe moet er een klus geklaard worden. Dan vind ik het best efficiŽnt om daarvoor de juiste bril te kiezen om een beeld te krijgen waar ik wat mee kan. Die bril kies ik door of mijn buik- of m'n rugspieren te voelen en m'n wervelkolom wat langer of korter te maken. Het beeld wordt dan gedragen door mijn eigen inhoud en automatisch ga ik aan de slag.

Mijn kennis van het nederlands, schrijven, html, computers en internet stelt mij in staat deze site zelf te bouwen. Kennis en wetenschap zijn soms aardig hulpmiddelen maar meestal kan ik er weinig mee. Van alles wordt er statistisch "bewezen" terwijl je op je klompen kunt aanvoelen dat het niet klopt. Als ik het niet kan zien en kan voelen kan ik er niets mee. Wat ik weet is altijd oud. Het is voorbij anders kan ik het niet weten.

Een paar jaar geleden had ik een mooi leermoment. Mijn vrouw en ik waren toen al een jaar of 30 getrouwd en daarvoor ook al een aantal jaren samen. Als we op reis waren zei mijn vrouw steeds "Zullen we allebei aan onze eigen kant van het bed slapen". Dat vond ik prima. Thuis slaap ik rechts en zij links vanaf het voeteneind gezien. Het gebeurde regelmatig dat mijn vrouw eerder in bed lag en als ik dan op de kamer kwam lag zij soms rechts. Ik zit er niet mee aan welke kant ik slaap en dook links in bed zonder er verder over na te denken. Een paar jaar geleden zei ik voor de verandering: "Vrouwtje, hadden wij niet afgesproken ieder aan onze eigen kant van het bed te slapen? Mij maakt het echt niet uit aan welke kant ik slaap maar ik ben toch nieuwsgierig waarom jij nu rechts ligt." Daarop zei zij: "Thuis slaap jij toch ook bij het raam en ik bij de deur." Is dat niet mooi? Ruim 30 jaar communicatie. De helft van de keren goed, de andere helft fout. En ik had het niet eens in de gaten. En wat helemaal mooi is, het was toch altijd goed gegaan. Even zo veel keren lag ik immers eerder in bed en dus rechts ook al was daar de deur. Zij nam dan zonder protest het linker bed. Zo gaat dat met communicatie. Er is altijd storing. Iedereen kijkt met een andere bril of luistert vanuit een ander standpunt. Dat het toch goed gaat is lang niet altijd.

Waar ik naar toe wil is het advies om niets te geloven van wat ik op deze site schrijf. Niet alleen om dat er storing op de communicatie zit maar vooral omdat ik niets heb met geloven. Ik kan iets zien en voelen of niet maar geloven daar kan ik niets mee. Mijn oma zaliger zei altijd "Geloven doe je in de kerk". Het brave mens scoort posthuum nog punten. Je bent natuurlijk vrij om de beelden die ik probeer te schetsen in je verbeelding rond te draaien en in je gevoel te laten bezinken. Past er wat bij je? Prima! Past er niets bij je? Even zo goed!

 

 

Huib Geurink, therapeut, Fr. Rooseveltlaan 57, 4818 KB Breda, +31.653458044, huib@geurink.nl